Ny teknik ger stor kund

Metallurgiska forskningsinstitutet i Luleå, MEFOS, har fått en av världens största biltillverkare som ny stor kund i USA.
Det är efter de lyckade testerna med en ny teknik, som kan förvandla kol till ett miljövänligt bränsle, som den stora biltillverkaren - med fabriker i USA - nu vill komma till Luleå för att få sina miljöproblem lösta. Ny reningsteknik Den nya reningstekniken, HyMelt, innebär att kol, olja eller plastavfall förgasas i ett bad av smält järn och att miljöfarliga ämnen, till exempel växthusgasen koldioxid, kan minskas med 99 procent. Resultatet blir ren vätgas, som inom bilindustrin anses som framtidens bilbränsle eftersom dess enda avfall är vatten. - Ett genombrott för MEFOS' miljöteknik, anser projektledaren Nils-Olov Lindfors. Samarbete över gränserna Den nya tekniken har utvecklats i samarbete med ett amerikanskt miljöforskningsföretag, Envires, som fått statligt stöd för att få fram renare bränslen. Och att fler miljöprojekt nu är på väg från USA beror enligt Nils-Olov Lindfors på att den amerikanska energimyndigheten gjort ett undantag från reglerna om att statliga utvecklingspengar inte får användas utomlands. - Det undantaget betyder att vi nu fått ett erkännande på världsmarknaden, säger Nils-Olov Lindfors.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".