Kol blir miljövänligt bränsle

En ny, billig process för att göra miljövänligt bränsle av kol har utvecklats vid Metallurgiska forskningsinstitutet i Luleå, MEFOS.
Uppdraget kommer från det amerikanska miljöforskningsföretaget Envires och resultaten hittills är uppseendeväckande. - 99 procent av de miljöfarliga ämnena i kolet, bland annat växthusgasen koldioxid, kan hindras från att komma ut i luften, säger uppfinnaren bakom processen, Don Malone. Han anser att resultaten i Luleå är så goda att beslut om att bygga den första kommersiella anläggningen i USA kan komma redan till våren. Men först ska MEFOS under vintern förbättra den tekniska utrustningen så att metoden kan användas i full skala. Billigare reningsteknik Enligt Don Malone blir den nya metoden inte bara effektivare, utan också tre gånger billigare än de reningstekniker som finns idag. Kolet förgasas i smält järn, dvs i mycket hög temperatur, och då kan de farliga ämnena, skiljas ut. Gaserna kan sen förädlas vidare, till exempel till det miljövänliga bränslet vätgas, som kan användas som drivmedel i bilar och i elproduktion. Växthusgasen koldioxid kan lagras i saltvattenbassänger för att inte komma ut i luften. Och metoden att ta hand om de miljöfarliga ämnena i kolet kan också användas för att lösa avfallsproblem med plaster och gamla bildäck. - De kan återvinnas och bli vätgas i stället, säger Don Malone. USA-stödd utveckling Utvecklingen av tekniken stöds av det amerikanska energidepartementet, men det krävdes ett undantag från reglerna för att den skulle få testas utanför USA. - Det fanns helt enkelt inget företag i USA som kunde mäta sig med MEFOS, säger Don Malone som är mycket nöjd med samarbetet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".