Jämställdhetsbilaga i statsbudgeten

Statsbudgeten läggs fram på måndag den 22 september och den innehåller för första gången en jämställdhetsbilaga, som redovisar fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män.
Det här är ett steg i rätt riktning. Det säger Siv Holma, riksdagsledamot från Kiruna och som varit vänsterpartiets budgetförhandlare. I jämställdhetsbilagan konstateras att kvinnor tjänar 76 procent av vad männen tjänar, att de jobbar 34 timmar i veckan mot männens 40 och att de står för merparten av det obetalda arbetet hemma. Inga nyheter. Men det mål som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet enats om är att fler kvinnor ska gå från deltid till heltid och att män ska öka sina insatser i hushållsarbete, i vården och omsorgen av barn och andra anhöriga. Hur detta ska gå till har många funderat på i många år. Siv Holma har inga konkreta svar. Det är ett långsiktigt arbete konstaterar hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".