Svårt få uppköpare av renkött

Överskott av renar i Finland får stora konsekvenser även i Sverige. Många samebyar i hela renskötselområdet saknar uppköpare till höstens slakt.
För många renägare är sarvslakten viktig. Det är då man får in den största delen av årets inkomst. Men i år är slakten av rentjurar hotad på grund av att det är svårt att få uppköpare till renköttet. Anledningen till det är att norska renägare lyckats få till ett importstopp av svensk ren till Norge. Men det allvarligaste är att de få svenska grossister som köper in slaktade renar ännu inte bestämt inköpspris för renkött och därför kan inte uppköparna heller ge något pris till renägarna. Polarica i Haparanda är den största grossisten på renkött och prisledande i Sverige. Och de har hitills inte satt något inköpspris för det svenska renköttet. Polarica köper även in renkött från Finland och Ryssland och i och med att det finns ett överskott av ren i Finland så kommer priset på finskt renkött att hållas nere. Det kommer också att styra renköttspriset i Sverige. Man bedömer att kilopriset kommer att sjunka närmare 20% från att ha legat på drygt 50 kronor som mest förra året till drygt 40 kronor i år. Det säger Tommy Innala är verkställande direktör för Polarica i Haparanda. Kristina Nutti, Sameradion
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".