Älgforskningsprojektet fortsätter

Älgforskningsprojektet i Kalixområdet, som bland annat ska visa hur älgarnas vandingar påverkas av viltstängsel, kommer att fortsätta.
Älgolyckor och älgvandring ska ge forskarna en bild av problemet med viltstängsel i ett större område i Norrbotten. Det ska ske en sammanställning och analys av data över älgolyckor. Materialet som redan finns om älgvandringarna ska fortsätta att granskas. Under kommande vinter sker en snöspårning av älg längs med E4:an mellan Jämtön och Månsbyn, för att se hur älgarna tar sig över vägen och om det finns en huvudvandringsriktning eller om vandringarna är mer diffusa. Andreas Seiler biolog och forskare vid lantbruksuniversitetet på Grimsö är ansvarig för älgforskningsprojektet. Han säger att man kan förmoda att viltstängslet innebära att det blir betes och skogsskador längs stängslet och att det även i värsta fall kan bli en minskning av älgstammen i området. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Norrbottens jägarförbund, Karlstad universitet och Lantbruksuniversitetet på Grimsö forskningsstation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".