Universitetet hoppas på många studenter

Snart får Luleå tekniska universitet veta om det kommer så många studenter som antalet ansökningar pekar på. I mitten av juli (runt den 20:e) skickas antagningsbeskeden ut till studenterna som kan tacka ja eller nej till sin plats.

Antalet förstahandsansökningar till utbildningsprogrammen ökade med 17 procent från förra året. Och Mauritz Danielsson som jobbar med studentservice på universitetet hoppas att många av dem som sökt tackar ja.

– Studenterna är det som är kärnan för att få fram nya forskare. Många av våra forskare kommer därifrån. Så utbildning och studenter är underbart, säger han.

Först vid terminsstarten går det att vara riktigt säker på hur många studenter som verkligen bestämt sig för att komma. Däremot finns det siffror från tidigare år om hur stor andel som brukar tacka ja.

– Om det håller i sig fortfarande så innebär det här söktrycket som vi har fått i år att vi ska ha ungefär 200 fler nybörjarstudenter på program i år än vad vi hade i fjol, säger Mauritz Danielsson.

Bland populära utbildningar finns sjuksköterskeutbildningen som fått 10 procent fler förstahandsansökningar i år. Även alla civilingenjörsutbildningar där antalet ansökningar sammanlagt ökat med 27 procent. Och här är det inte bara att många väljer att studera under lågkonjunkturen som Mauritz Danielsson ser som förklaring.

– Jag tror att mycket av det som i flera år har skrivits om i medier och även pratats om från regeringshåll om att teknik är viktigt och är det som vi behöver för att Sverige ska utvecklas, att det har slagit rot.

Sara Sällström SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se