Stopp i tågtrafiken

Det kommer att vara fortsatt stopp i tågtrafiken längs malmbanan även idag. Reparationsarbetet av den skadade rälsen vid Polcirkeln pågår och beräknas vara färdiga tidigast vid 14-tiden lördag.
Som en följd av tågstoppet på malmbanan tvingas SSAB hämta 400 ton pellets i timmen med lastbil från malmhamnen i Luleå - detta för att hålla produktionen i gång. Stoppet påverkar förutom malmtåg också godståg och persontåg. Mellan Murjek och Nattavaara ersätts Tågkompaniets persontåg av bussar. Det var i går morse som ett godståg tappade en lagerbox, som påverkar hjulaxlarnas kullager, på malmbanan vid Polcirkeln. Drygt en kilometer av rälsen skadades och den södra växeln vid Polcirkeln totalhavererade. Stoppet på Malmbanan mellan Luleå och Gällivare blir längre än beräknat. Det kommer att dröja tills lördagsmorgonen innan tågtrafiken på sträckan kan komma i gång igen, enligt Banverket. Trafiken stoppades tidigt på torsdagsmorgonen efter att en trasig godsvagn skadat sliprar och räls mellan Murjek och Polcirkeln. Banverkets prognos på torsdagen var att det skulle räcka med ett dygns reparationsarbete för att få i gång trafiken. Tågkompaniets passagerare får under stoppet åka buss förbi den skadade sträckan. Godstrafiken, bland annat malmtåg från LKAB, får ställas in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista