Blygsamma satsningar i länet

Regeringen presenterade idag budgetförslaget för kommande år. De flesta åtgärderna är generella för hela landet och unika åtgärder för Norrbotten saknas
- Utvecklingen i Norrbotten bestäms inte av hur några beslut i Stockholm eller Brüssel fattas utan vi måste själva ta stort ansvar, sa riksdagsledamoten Anders Sundström (s) när han idag kommenterade förslagen. I budgetförslaget konstaterar finansministern att utgiftstaket för riket ska hållas, att den öppna arbetslösheten stigit och att tillväxten i ekonomin kommer igång först i slutet av 2004. Därför görs insatser för att få igång tillväxten i landet, till exempel: • Tillfälligt sysselsättningsstöd till kommuner och landsting • Sänkt skatt för småföretagare • Sänkta arbetsgivareavgifter • Infrastrukturinvesteringar, dock inga pengar till Norrbotniabanan Budgetöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet präglas av skatteväxling med sänkta skatter och sänkta arbetsgivareavgifter men med motsvarande skattehöjningar på el och diesel. Sjukskrivningarna ska ned En viktig förutsättning för att få pengar till välfärdssatsningar är att sjukskrivningarna går ned. Regeringen vill bland annat utnyttja "ekonomiska drivkrafter" för att öka arbetsgivarnas ansträngningar. - Jag var kommunalråd i Piteå tidigare och visst hade vi kunnat göra bättre ifrån oss när det gällde att få tillbaka folk i arbete efter sjukskrivningar. Jag tror att det viktigaste arbetet görs lokalt på arbetsplatsen och inte i någon kommitté i Stockholm, säger Anders Sundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".