Bedragare lovar asfaltering

Polisen i Norrbotten har under sommaren varnat allmänheten för bedragare av olika slag. Bland annat handlar det om kringresande försäljare.

Under förra veckan fick boende i ett villaområde i Piteå besök av två män som erbjöd sej att, för 50 000 kronor, asfaltera om deras garageuppfarter. Pengarna skulle betalas i förskott, men männen hade ingen utrustning med sej, och var inte klädda i arbetskläder.

– Jag försökte avvisa dom så fort jag kunde, jag förstod vad det var för folk. När jag gick ut och skrev ner deras registreringsnummer blev dom hotfulla och sedan försvann dom, säger Dick Cederquist, som bor i i området.

Männen, som åker i en van med brittiskt registreringsnummer, utgav sej bland annat för att ha kopplingar till kända svenska byggföretag, utan att ha det. Personer med liknande signalement har även setts till i Västerbotten, och i södra Sverige under sommaren, och polisen antar att det rör sej om bedragare.

Efter att männen åkt ringde Dick Cederquist och tipsade polisen om männen och uppgav registreringsnummret på deras bil.

Anders Danielsson, brottsutredningschef på polisen i Norrbotten säger att polisen är tacksamma för alla tips som kommer in, och att det hjälper dem att arbeta förebyggande, bland annat genom att gå ut med varningar till allmänheten och att bedriva spaningsarbete.

Vilka möjligheter har man att få tillbaka sina pengar om man blivit lurad?

– I dom flesta fall är det nog väldigt svårt, säger Anders Danielsson.

   

Annicka Burman är Dick Cederquists granne, och hon, liksom sina andra grannar ville inte ha männens tjänster:

– Nej, nej! Jag sa att jag inte var intresserad, och då sa han att han skulle asfaltera om hos min granne, han sa inte vem. Han sa att jag kunde komma och titta på deras jobb, men nu har det gått några dagar och jag har inte sett nåt än, säger Annicka Burman.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se