Barnteater och flygbomber

Tisdag 2009-07-07

Tuggummitvätt, brittiska seglare, medeltid och barnteater i denna Sommarmorgon. Och så en aktivist som nästan blev flygbombad.

Var gör du av ditt tuggummi när du har tuggat färdigt och smaken gått ur?

Rengöringen av bara Sergels Torg och Drottninggatan i Stockholm kostar en miljon kronor varje gång dessa platser ska saneras från framför allt tuggummi och annat som missfärgar stenbeläggningen. Det krävs ett arbetslag på två-tre personer som jobbar i ett par veckor för att få bort fläckarna. Vi följde dem i ett reportage.

Vi får träffa Charles och Elisabeth Thorp från London i England är på väg att genomföra sin drömresa hittills i livet med sin 10, 5 meters segelbåt. Häromdagen seglade de in i Luleå gästhamn efter att ha varit i Haparanda och Töre.

 

Vi pratar om Medeltidsdagarna på Hägnan med en av arrangörerna och går på barnteater i Stadsparken i Luleå. Och så får vi höra om en Ofog-aktivists upplevelser under protesterna mot den Nato-ledda övningen i juni. Han var en av de sex aktivister som tog sig in i ett bombövningsområde i slutet av Loyal Arrow-övningarna.