SCA:”Klassa torv som biobränsle”

Torv klassas idag inte som ett miljövänligt biobränsle och därför är elproducentkunderna ovilliga att köpa in torv som bränsle till kraftvärmeverken. Men det här vill papperproducenten SCA nu ändra på.
Det fina sommarvädret har gett en rekordskörd av energitorv vid Saltmyrans torvtäkt utanför Arvidsjaur. Torv används som bränsle i framför allt värmeverk och skulle kunna användas mycket mer i kraftvärmeverk för elproduktion. Bertil Leiding som är chef vid SCA Norrbränslen i Piteå säger att torvlagren är välfyllda, men elproducentkunderna är tveksamma till att använda torv i kraftvärmeverken. Anledningen till det är, att torven idag inte klassas som ett miljövänligt bränsle. Men enligt Bertil Leiding, borde torven klassas som ett miljövänligt biobränsle och därför borde elproduktion med hjälp av torvförbränning, få samma förmåner som så kallad "grön el" har på elmarknaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".