Fler order till LKAB

Det ljusnar alltmer för LKAB. Nya order har kommit in och företaget räknar med nästan fullt köra produktionen av järnmalm från och med i höst. Just nu befinner sig tillförordnade LKAB-chefen Lars-Erik Aaro på resa ute i Europa för att möta kunder.

- Jag tycker att vi har ett bra läge och att det är betydligt bättre än för två-tre månader sedan. Juli ser ut att bli en väldigt bra leveransmånad. Det känns också skönt att säga till vår personal att vi nu startar verken i augusti och sedan ska vi köra för allt vad tyger håller, säger han.

På söndag stoppas det stora kulsinterverk KK4 i Kiruna liksom produktionen i Malmbergsgruvan och det till i början av augusti, medan gruvan i Kiruna kör på med produktionen i mindre omfattning och där det också utförs en del bergförstärkningsarbeten. Det tidigare beskedet om förlängd ledighet för personalen på upp till åtta veckor gäller i stort sett, men för vissa enheter gäller det nu fem eller sex veckor.

- Så fort folket kommer tillbaka från sommarstoppet kommer vi att starta alla pelletsverken i Kiruna och Svappavaara och de ska vi köra hela hösten. Ett av Malmbergsverken kommer att stå stilla tills vi vet hur de skandinaviska kundernas marknadssituation ser ut, säger Lars-Erik Aaro.

Bakgrunden till det förbättrade läget är nya order.

- Kina drar bra med efterfrågan på järnmalm i år och sedan är det Mellanöstern, som kommit igång bättre än vi trodde. I Mellanöstern startar de nu kapacitet, som stått stilla de senaste sex till åtta månaderna. Det tredje är att våra europeiska kunder kommer tillbaka och lägger order, inte för att de kanske har ökat sin stålproduktione, utan för att de börjar fylla på sina lager igen. Så man kan konstatera att lageravvecklingsperioden hos dem är slut, säger tf vd för LKAB Lars-Erik Aaro.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se