Viktigt att värna om lärartid

Fler studenter än vanligt gör det särskilt viktigt att värna om kvaliteten på utbildningarna. Det säger studenten Joakim Holm som har jobbat med sociala frågor för teknologkåren på Luleå tekniska universitet.

Till hösten väntas Luleå tekniska universitet, LTU, få runt 200 nya studenter mer än förra året.

– LTU har traditionellt sett varit väldigt duktiga på klassrumsundervisning, att ha mindre grupper där varje student får mer tid med läraren. Jag tycker det är väldigt viktigt att man inte håller tillbaka på det nu när man ser att det kommer fler studenter, säger Joakim Holm, som studerar internationell materialteknik.

Med 17 procent fler förstahandsansökningar i år jämfört med förra året, så har universitetet sett över var det går att sätta in fler lärare om det behövs. På vissa utbildningar, till exempel tekniskt basår som förbereder för andra teknikkurser, är det också bestämt att antalet platser kan utökas. Hur alltihop sköts håller kåren koll på enligt Joakim Holm.

En annan sak som kan ställa till det är bostäderna. Men där säger han att det ser ganska lugnt ut.

– Det kommer naturligtvis att bli en boom alldeles i början av terminen. Men där har man också från universitetet vidtagit åtgärder för att studenterna ska ha tillfälliga boenden under en vecka eller två medan man letar efter någonting annat.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se