Stort strömavbrott i södra Sverige

Ett omfattande strömavbrott inträffade vid lunchtid på tisdagen över en stor del av landet. Uppemot en till två miljoner abonnenter var under den tidiga eftermiddagen utan el, enligt Svenska kraftnät.
Det är huvudsakligen södra Sverige som drabbats - och det är ännu vid 17-tiden på tisdagen oklart vad som orsakat strömavbrottet. Även telefontrafiken i stora delar av landet har påverkats - och här i norr har de kraftiga vindarna gjort att bland annat tågtrafiken drabbats av förseningar under dagen. Strömmen uppges vid 17-tiden ha återvänt till stor del, men fortfarande saknar ännu en del abonnener ström. Flera stora industrier i söderut har produktionsstopp på grund av avbrottet och trafiken på Öresundsbron var vid 13-30-tiden på tisdagseftermiddagen stoppad i båda riktningarna. Flygplatsen Sturup utanför Malmö samt sjukhusen i Skåneregionen går just nu på reservkraft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".