Osäker framtid i Överkalix

I Överkalix är det nu många som undrar hur det ska gå för kommunen, trenden är allt färre jobb och utflyttning. Elsa Nilsson, som är personalchef på kommunen är en av dem.
– Det är ju en tragisk utveckling och man hoppas att inte så många ska flytta från kommunen.

Några konkreta åtgärder för att bryta trenden från kommunen finns inte, Elsa Nilsson, säger att man har tagit kontakt med arbetsförmedlingen för att tilsammans finna en lösning.

Majvor Johansson är chef på arbetsförmedlingen i Överkalix, och med bara två lediga tjänster i kommunen just nu, varav en är delitd, så kan hon inte annat än konstatera att läget ser dystert ut.

– Men vi har en nyetablering på gång i kommunen, ett litet supportföretag som kommer anställa mellan sju och tio pesoner.

I Överkalix kommun är det omkring 1900 personer som har jobb, så när 24 vårdbiträden sades upp tidigare i veckan, så innebar det att mer än en procent av befolkningen i arbetsför ålder blev utan arbete, över en natt.

Bakgrunden var att socialtjänsten i år blev tvungna att spara in sju och en halv miljon kronor på sin verksamhet, och därför skär man nu ner på personal inom verksamheten. Men några fler uppsägningar verkar det inte bli framöver.

– Inte i dagsläget, vi försöker klara det med dom uppsägningar vi gjort, säger Elsa Nilsson.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se