Vanligare att unga provarbetar gratis

Det blir allt vanligare att ungdomar som arbetar på sommarlovet får så kallade "gratis provanställningar".

De unga får inte ut lön för sitt provjobb trots att de trodde det. Det upptäcker LO:s medarbetare när de är ute i Norrbotten i kampanjen Facket i sommarland.

Maria Andersson Nordström, är ungdomsansvarig på LO-distriktet i Norrbotten:
– En provanställning det är helt okej, då har man samma lön som alla andra. Men det finns nåt som arbetsgivarna kallar "gratis provjobb". Att du får prova på ett jobb och innan du kan jobbet, då får du ingen lön.

– Och när du kommer helt ny från skolan så kan det vara ganska logiskt att tro att; det är klart att jag måste lära mej kassan eller lära mej grilla och jag kan inte få lön innan jag kan jobbet.

– Men det är alltså helt fel och arbetsgivarna gör fel när de lurar ungdomarna med det här, säger Maria Andersson Nordström, LO Norrbotten.

Hon menar att det finns arbetsgivare som har gått runt en hel sommar med "gratis provanställningar" utan att betala ut löner alltså.

Det här mönstret med att gratis provanställa ungdomar, har funnits i södra Sverige i större omfattning, men har ökat markant i Norrbotten anser Maria Andersson Nordström. Hon tror dessutom att det finns ett mörkertal som man inte kommer åt.

– Vi berättar för ungdomarna och föräldrarna att det är orätt att behandla ungdomar så här, säger hon.

Inger Marklund SR, Norrbotten
inger.marklund@sr.se