Naturligt med höga resekostnader

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonssons resekostnader står i proportion till hans jobb och är inte för höga, enligt sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer. Det trots att Lars-Ove Jonsson spenderade över 300 000 på hotell, flyg och taxiresor förra året.

– Det är mycket farande. I och med att vi har fått de här nya arbetsuppgifterna och vi har satt i gång mycket verksamhet så menar jag på att de här resekostnaderna inte är höga. Till och med hade jag hellre sett att de kanske varit ännu högre beroende på att vi skulle behöva ännu mer, säger Lars-Anders Baer.

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonsson hade 135 resdagar förra året. I snitt varannan dag var han på resande fot. Han bodde på 20-talet hotell och totalt slutade hotellnotan på 100 000 kronor. Resenotan blev totalt 310 000 kronor plus hans traktamenten på 44 000.

Enligt Sameradions kartläggning bodde han inte på de billigaste alternativen som det står i Sametingets resepolicy. Men han följde statens ramavtal. Och Lars-Anders Baer skulle vilja öka resandet om han kunde.

– Vi har ju också resursbrist på vårt kansli. Vi kan inte göra allt vi skulle behöva göra. Och skulle vi gå efter den ambition vi har skulle det kosta ännu mer, säger han.

Lars-Ola Marakatt, SR Sameradion