Bristande intresse för Laponia

Länsstyrelsen har endast fått in ett fåtal remiss svar till den föreslagna förvaltningsplanen för världsarvet Laponia. Bara fjorton av de cirka tvåhundra som fått en remissblankett har svarat. Bland annat saknas synpunkter från samebyarna och turistföretagen inom Laponiaområdet.
- Jag tycker det är tråkigt att turistföretagen inte har lämnat in några svar, eftersom jag vet att det finns synpunkter där, säger Jan-Olov Westerberg, sektorchef vid livsmiljö på länsstyrelsen. Det är i stort sett Gällivare och Jokkmokk kommuner, samt turist- och naturorganisationer som har lämnat in remissvar. Jan-Olov Westerberg planerar nu för andra sätt att få in synpunkter. Exempelvis att anordna träffar med turistföretagen. Närmast kommer en remissanalys att ske tillsammans med länsstyrelsen, kommunerna och samebyarna. Förvaltningsplanen för Laponia är en beskrivning av världsarvsområdet. I förvaltningsplanen redogörs det för naturen, kulturen, rennäringen, industriella aktiviteter, leder och turistanläggningar som finns i området idag. Planen ger också riktlinjer och föreskrifter för olika verksamheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".