Lättare utreda Appojauremorden med DNA-teknik

Den 13 juli är det 25 år sedan morden på det holländska paret Stegehuis i Appojaure. Visserligen är Thomas Quick dömd, men det fanns två andra misstänkta.
Om dagens DNA-teknik hade funnits då hade det varit lättare att utreda morden, säger förre kriminalinspektören Harry Brännström i Gällivare.

– Absolut. Då hade man ju på ett annat sätt också engagerat sig i platsundersökningen, eftersom man hade haft material så att man kunnat jämföra de tre misstänkta. Då hade man kunnat utesluta någon. Med DNA hade vi säkert kommit fram till ett bättre resultat, säger han.

Harry Brännström var först på plats i Appojaure vid midnatt den 13 juli, efter att polisen fått larmet.

– Sedan påbörjade vi platsundersökningen och tog lite bilder och när vi lättade på tältduken såg vi vilken fruktansvärd situation det var med två livlösa och blodiga varelser, säger han.

Det har skrivits mycket om morden och flera personer misstänktes, men Thomas Quick erkände och fälldes i domstolen. För en tid seda tog han tillbaka erkännandet. Harry Brännström ifrågasätter inte domen mot honom.

– Jag har respekt för svenskt rättsväsende och när nu domstol fastställt att Thomas Quick är mördaren, så tänker inte jag gå omkring och vara rättshaverist och ifrågasätta domen. Det ska ju vara ställt utom allt rimligt tvivel säger ju lagstiftningen, innan man dömer och då får det vara han, i varje fall för min del, även om jag tagit del av saker, som gör att man verkligen kan vara tvivlande, säger Harry Brännström.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se