Storbrand i flerfamiljshus i Haparanda

Uppdaterad 10.45
Vid 18- tiden i går började det att brinna i det gamla k- märkta tingshuset i centrala Haparanda. Huset som är ombyggt till flerfamiljshus är totalförstört. Alla boende kunde snabbt evakueras och ingen kom till skada.

Branden tros ha börjat i en lägenhet och spred sig sedan till taket på byggnaden som snabbt blev övertänt.

– När jag kom fram till platsen kunde man konstatera att det brann rätt bra på övervåningen, säger Peter Wikström, insatsledare på räddningstjänsten i östra Norrbotten.

Räddningstjänsten från Haparanda och Torneå arbetade med släckningsarbetet men på grund av brandens omfattning kallades även räddningstjänsten från Karungi in. Totalt arbetade 16 brandmän med att släcka branden. Ganska snart insåg man att det var nödvändigt att bryta upp taket för att släppa ut brandgaserna.

– När vi tar upp hålen i taket då brinner det riktigt rejält. Vår förhoppning var att åtminstone klara av att rädda nedre plan men det hade gått för långt och så småningom började det även att brinna där, säger Peter Wikström.

Enligt Peter Wikström var de boende redan ute ur huset när räddningstjänsten kom till platsen.

– Hur de kom ut vet jag inte, de var ute när vi kom till platsen. Vi kontaktade de sociala myndigheterna och de skulle hjälpa dem att ordna bostad, säger Peter Wikström.

Under dagen kommer polisen att hålla förhör och en teknisk undersökning väntas göras tidigast på måndag.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se