Ny husfabrik i Glommersträsk

I går var det invigning för en husfabrik där man kommer att bygga miljövänliga hus. Anders Eriksson är ägare till företaget Glommershus AB och han tror att satsningen kan leda till nya arbetstillfällen i byn.

Det är så kallade passiva hus som kommer att byggas. Det som är speciellt med passiva hus är att de är så isolerade att det ska gå att värmas upp med elektriska apparater och instrålande sol, men det finns även andra skillnader från vanliga hus.

– Genom att man använder material med mindre kemikalier så är teorin att man skadar den personliga hälsan mindre och det känner jag personligen är en av de stora vinsterna. Plus att man påverkar den globala miljön mindre genom att nyttja sådana här material. Jag tycker det borde vara en självklarhet inom den här branschen, men tyvärr är det inte det, säger Anders Eriksson.

Företaget kommer främst rikta in sig på att sälja hus i Oslo och Mälardalen, men trots att marknaden ligger en bit bort ser Anders Eriksson en stor fördel med att fabriken ligger i Glommersträsk.

– Det finns mycket träindutri och mycket kunnande om trä. Man kan känna att det går faktiskt att göra nånting i en ort som Glommersträsk och jag tror det är de som är den stora vinningen, säger Anders Eriksson.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se