Ökande problem med metamfetamin

Metamfetamin är ett problem som ökar i hela Norrbotten. Per-Olov Andersson, som är chef för narkotikaroteln vid Polisen i Norrbotten, är van vid att drogen dyker upp lite varstans.

Drogen metamfetamin, som mest smugglas in till Sverige via båttrafik från illegala tillverkare i Baltikum, har blivit allt vanligare i Sverige under de senaste två åren. Även i Norrbotten.

– Vi kan inte säga att det är mer eller mindre någonstans. Procentuellt så finns det överallt, även på de små ställena, säger Per-Olov Andersson.

Så sent som förra veckan åtalades en kvinna i Piteå för ett misstänkt narkotikabrott. Förutom amfetamin är det den tyngre och mer beroendeframkallande varianten metamfetamin som hon använt.

Per Olov Andersson berättar att drogen upptäcks både under razzior och hos personer som stoppas i trafiken.

– Dels de som är drograttfulla och som är påverkade på gatan, och när vi plockar in och hittar och gör större beslag i olika kvantiteter, så är de oftast påverkade av metamfetamin, säger han.

Han säger också att polisen i Norrbotten jobbar mot metamfetaminet som mot all annan narkotika. Det är underrättelser, tips och spaning. Polisen jobbar också tillsammans med tullen och med polismyndigheter i övriga landet.

– Man jobbar på bred front för att dels slå ut marknaden, att det blir besvärligt att få ut och att man inte får tag på det, och sedan försöker man slå ut ställena där man tillverkar det hela.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se