Misstänkta skuggkontrakt för slovaker

Fackförbundet Byggnads kommer under torsdagen att kräva besked från slovatiska företaget Termostav om vad som egentligen är bakgrunden till de påstådda missförhållanden - och eventuella avtalsbrott - som varit ute på SSAB:s koksverk under de pågående reparationerna av ugnarna.
Ett möte mellan fackförbundet och företaget är inbokad under förmiddagen. Avtalsregler ska ha brutits Byggnads har bland annat fått in uppgifter om att det kollektivavtal som fackförbundet slutit med Termostav har frångåtts och att varken regler eller löner som avtalats har följts. I somras inträffade en dödsolycka med en 26-årig slovakisk arbetare och en haverikommission arbetar fortfarande med att ta reda på hur olyckan kunde inträffa. Annan olycka inträffat före dödsolyckan Efter att olyckan inträffat mötte arbetsmiljöinspektionen ledningen för SSAB och då kom det fram att en liknande olycka höll på att inträffa i april tidigare i år. Nu ska det tillbudet, och orsaken till att det inte rapporterades till arbetsmiljöinspektionen, också utredas. - Vi hoppas att inom några dagar ha fått in omständigheterna omkring tillbudet, säger Sten Olov Widén vid arbetsmiljöinspektionen i Växjö, som leder haverikommissionens arbete. Han säger vidare att haverikommissionen bland annat granskar tekniska faktorer, organisation, arbetstider och stress. Arbetsmiljöverkets haveriutredning ska vara klar i början av nästa år, enligt Sten Olov Widén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".