Dyrare att ta lastbilskort i höst

Från och med i höst kommer det bli dyrare och svårare att ta körkort för lastbil. Den som har tänkt jobba som lastbilschaufför och tar sitt lastbilskort efter den 10 september måste gå en utbildning på 140 timmar.

Nu är det många som skyndar sig att ta sitt lastbilskort innan hösten.

– Utbildning är bra. Men det är den ekonomiska aspekten som känns hårdast, säger Markus Henriksson som just ska börja sin näst sista körlektion i Boden.

Det som gäller från och med den 10 september är att alla som jobbar som yrkeslastbilschaufförer ska ha ett yrkeskompetensbevis. För att få det, måste den som tar lastbilskort efter den 10 september gå en 140 timmar lång grundutbildning i bland annat säkerhet, miljö och hälsa.

– De kommer ju som mer färdiga förare till företagen när de börjar jobba. Det är det som är meningen med det här, så nog är det någonting bra i det, men det kostar pengar, säger Christer Ekbom som har en trafikskola i Boden.

Den senaste tiden är det många som har ringt honom och velat ta lastbilskort före den 10 september. Exakt hur mycket dyrare det kommer att bli efter den 10 september är svårt att säga, men han gissar på ungefär 10 000 kronor mer.

Tror du att färre kommer att ta lastbilskort?

- Nej det tror jag inte, folk vänjer sig ganska snabbt vid nya regler, säger Christer Ekbom.

Pernilla Kommes, P3 Nyheter