Blockadhot mot koksverket i Luleå

Byggnadsarbetareförbundet har i dag haft förhandlingar med det slovakiska företaget Termostav som utför renoveringar vid koksverket i Luleå. Bakgrunden är att det i samband med dödsolyckan på koksverket i juli uppdagades att det även fanns oegentligheter när det gäller lönerna. Nu riskerar koksverket att bli satt i blockad.
Enligt uppgifter, som kommer både från slovakiska arbetare och fackförbundet Metall, har Termostav inte följt det svenska kollektivavtal som man tecknade i april. Företaget skulle ha betalat arbetarna 137 kronor per timme, plus övertidsersättning och traktamente, men det verkar inte ha skett om man jämför med de antal timmar som har arbetats och ersatts. Timlönen verkar istället ha legat på mellan 13 och 18 kronor per timme och bara halva traktamentet, vilket enligt Byggnads skulle vara en stor skandal om det stämmer. Nu har Termostav fram till nästa torsdag på sig att redovisa kvittenser och verfikat på att de har betalat ut riktig lön till sina arbetare. Annars kommer arbetsplatsen att bli satt i blockad tills lönetvisten är löst. Om det går så långt hoppas Byggnads även att Metall ska gå ut med en sympatiblockad. Byggnads hoppas också att SSAB ska hjälpa till och trycka på Termostav så att de gör rätt för sig. I övrigt har Byggnads inget kritiskt att säga om SSAB:s agerande i frågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".