Krävde en halv miljon i skadestånd

Vid rättegången på onsdagen mot 32-åringen, som anklagas för våldtäkt och försök till giftmord krävde den före detta sambon ett skadestånd på drygt en halv miljon kronor av mannen. Mannen skulle vid flera tillfällen ha försökt mörda henne med det livsfarliga giftet Uragan D 2. Vid dagens förhandlingar nekade han till anklagelserna om våldtäkt.

Första dagens förhandlingar hölls bakom stängda dörrar i Luleå tingsrätt och handlade enbart om åtalet för våldtäkt.

Mannen har bott tillsammans med kvinnan och de har två småbarn ihop. I december 2007 ska mannen ha misshandlat henne och tvingat till sig samlag genom att ge henne medicin, som innehåller narkotika. Vid början av rättegången nekade mannen till våldtäkt, medan åklagaren höll fast vid åtalet.

Kvinnan krävde att mannen skulle betala ett skadestånd till henne på 501 500 kronor plus ränta. 95 000 kronor gäller för våldtäkten och kränkningen av henne och för sveda och värk. Resterande summa, det vill säga 406 500 kronor gäller i ersättning för kränkning för de fyra försöken till mord och för sveda och värk och bärning av en bil.

På torsdag och fredag handlar rättegången om försöket till mord, då mannen skulle ha använt kaliumcyanid och Uragan D2 för att döda henne. Enligt åtalet var det på grund av tillfälliga omständigheter, som gjorde att kvinnan överlevde, trots att en dödlig dos placerades invid hennes näsa och nun, i hennes mat och hennes bil och bostad.

Uragan kallas även Zyklon B och användes av nazisterna under andra världskriget, men det är förbjudet i Sverige. Mannen säger att kan köpte giftet från Tjeckien för att bekämpa skadedjur och det finns det skriftlig beställning på. Men åklagaren tror alltså inte på mannens förklaring.

Niklas Jälén, SR Norrbotten