Inga vaccinpengar från regeringen

Uppdaterad 16:45
Kostnaden för vaccination av alla norrbottningar mot den nya influensan i höst beräknas till 33 miljoner kronor för landstinget. Regeringen gav i dag beskedet att staten inte kommer att hjälpa till med extra pengar. Istället blir det till att omfördela inom landstingets verksamheter, säger landstingsrådetet Britt Westerlund (S) till Sveriges Radio Norrbotten.

Landstinget i Norrbotten har redan ett sparkrav på totalt 360 miljoner kronor fram till 2011. Så kostnaden för massvaccinationen blir förstås ett hårt slag för verksamheten. 

Britt Westerlund är kritisk till regeringen och menar att det här är ett nationellt ansvar och att staten borde stötta de redan hårt ekonomiskt trängda landstingen.

En del av kostnaden för vaccinationen kan komma att tas ut i patientavgifter. Det ska Sveriges kommuner och landsting (SKL) ta ett nationellt beslut om i augusti.

SKL beräknar totalkostnaden till mellan 2 och 3 miljarder kronor. Vaccinet kostar 1,3 miljarder och sedan tillkommer kostnader för bland annat sprutor och personalkostnader.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se