Den gröna staden

Det nya Kiruna ska bli ett ekologiskt anpassat framtidssamhälle, det har politikerna där beslutat. Vi har besökt miljöstaden Freiburg för att se hur det kan gå till. Där har man förbjudit bilar i innerstaden och satsat stort på spårvagnar, förnyelsebar energi och miljövänliga hus.

Vi är i den ganska nybyggda stadsdelen Vauban i Freiburg i sydvästra Tyskland.

– Det ser inte spektakulärt ut, eller hur, bara som ett vanligt flerfamiljshus, säger Andreas Delleske när han visar upp sitt blåa passiva hus som värms av lampor, hushållsapparater och människor.

Han är van vid att det kommer besökare, från olika delar av världen, för att studera de miljövänliga lösningarna.

Hustaken är täckta av blåskimrande solceller.

– Under sommaren producerar husen mer energi än vad de gör av med för uppvärmning, varmvatten och elekticitet, säger Andreas Delleske.

Freiburg har ungefär 220 0000 invånare. Det stora miljöengagemanget bland folket väcktes när de kämpade emot ett kärnkraftsbygge på 80-talet.

– Folk i Freiburg vet mer än andra om miljöpåverkan och förnyelsebar energi, tack vare att ekologiska institutet finns här och hela tiden presenterar forskningsresultat och fakta, säger Andreas Delleske.

Bilar är förbjudna i stadsdelen Vauban, liksom i innerstaden. Det finns garage i utkanten av Vauban. Men de flesta äger ingen bil. Istället åker de spårvagn, cyklar eller lånar bil från en bilpool.

– Föreställ er att ni står mitt i en svensk stad med 6000 invånare. Vad hör ni? Just det trafikbuller. Jämför nu med detta, säger Andreas Delleske medan spårvagnen susar förbi, nästan ljudlöst över gräset mitt i stadsdelen.

 Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se