Rekordår för samiska turistföretag

Turismen väntas slå rekord i år. Kronan är svag, många svenskar har planerat att semestra hemma, och eftersom priserna är låga väntas det dessutom komma många utländska turister. Och det här har samiska turistföretag har märkt av.

En rundringning som Sameradion har gjort visar att de flesta företagen har fler turister i sommar än tidigare.

– Det har varit jättemycket folk. Det som är lite problem för oss, om vi nu ska säga problem, är att det här är vår högsäsong och vi är egentligen fullbelagda en normal sommar också, så väldigt många har ju fått vända i dörren här för att det är fullbelagt, säger Stefan Mårtensson, som är fjällchef på Abisko Turiststation och har märkt av ökningen.

– Men om vi tittar på hur många gäster vi har här så ser det väl ut som att uppgången är väl runt fyra till fem procent vad gäller boende, men sedan i övrig försäljning i linbana, butik och restaurang här så kanske vi har ökat antalet med 25-30 procent, säger han.

Sju av de tio samiska turistföretag som Sameradion har pratat med har märkt av ett ökat antal turister under sommaren.

Nikkaluokta i Norrbotten upplever en riktig rekordsommar och Anariset i Jämtlandsfjällen har fler turister än vanligt.

Men låkonjunkturen och kronans svaga värde är inte bara positiv för turistnäringen. Både Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi och Lapplandssafari AB i Ammarnäs har en sämre sommarsäsong än vanligt. Även om de får fler enskilda turister så tappar de bokningar från företag.

Maria Unga, SR Sameradion