Dags att börja inspektera balkonger

Efter balkongraset i Luleå i går så tycker Balkongföreningens ordförande Michael Wickell att det är dags att börja med regelbunda kontroller av Sveriges balkonger.

Göran Mahrs är ordförande i bostadsrättsföreningen som äger hyreshuset, och är en av de åtta personer som föll cirka fyra meter ner från andra våningen.

– Vi skulle precis sätta oss ner och äta. Vi var sex vuxna och två barn. Och rätt vad det var så fattade nog ingen vad som hände. Vi låg på backen allihop, berättar han.

– Någon slags inspektion börjar kanske bli aktuell. Sådana här grejer får inte ske, det får inte hända att folk dör när de vistas på balkonger, säger Michael Wickell.

Det finns inga regler kring inspektioner av balkongers säkerhet. Det är byggherren som är ansvarig för att balkongen byggs efter de regler som finns och fastighetsägaren har ansvaret för att balkongen fortsätter vara säker, men någon särskild lag om uppföljning efter att balkongen byggts finns inte.

På det kommunala bostadsföretaget Lulebo gör man regelbundet kontroller av balkongerna, så vd:n Anders Sandebrg tycker inte att en lag är nödvändig.

– Är man fastighetsägare är man ju skyldig att se till fastigheten. Lagstadgning tillkommer om fastighetsägaren inte tar sitt ansvar så att säga, säger han.

Lulebo har inga begränsningar på hur många som kan eller bör vistas på deras balkonger.

Hur ska era hyresgäster veta hur många som kan vistas på sina balkonger?

– Det finns ju hållfasthetsberäkningar, en balkong rymmer inte hur många som helst, säger Anders Sandberg.

Och Anders Wickell på Balkongföreningen ser inte heller någon anledning till oro för att våra balkonger skulle vara farliga.

--Generellt tror jag att det är ganska bra balkonger i Sverige. Det finns ett stort underhållsbehov, inte minst nu när miljonprogrammen börjar bli runt fyrtio år gamla.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se