32-åringen erkände gifthanteringen

Det var många skrämmande detaljer, som avslöjades vid rättegången i Luleå på torsdagen mot den 32-åring, som åtalats för försök att giftmörda sin före detta sambo. Själv erkände han att han bland annat lagt gift i hennes mat, men det handlade inte om en dödlig dos, något som åklagare Ulla-Karin Lindström inte trodde på det.

- Jag anser att jag kan bevisa att det var en dödlig dos, men jag vill också avvakta förhöret med personal från Statens kriminaltekniska laboratorium., säger hon.

Enligt åklagaren gjorde mannen flera försök att straffa kvinnan på grund av att hon inte längre ville vara ihop med honom. Han ställde flera frågor på nätet om hur man kan döda en människa, utan att det lämnar några spår. Han läste om förintelsen och om gifterna kaliumcyanid och Uragan.

Från Tjeckien beställde han uragan. Han fyllde en plastkapsel med kaliumcyanid och la i hennes gröt. Men kvinnan märkte kapseln och spottade ut den och lämnade den senare till polisen. Hon misstänkte nämligen att mannen försökte skada henne och hennes barn.

Vid ett annat tillfälle förde han en flaska med kaliumcyanid vid hennes näsa och mun, när hon vilade sig, men hon kunde stoppa det hela.

I vintras la 32-åringen skivor av Uragan i hennes bil och när hon steg in i bilen möttes hon av en mycket stark och frätande doft och enligt åklagaren skulle hon ha dött inom loppet av en minut, om hon inte först hade vädrat ut bilen.

Under rättegången medgav mannen att åklagarens beskrivning av hur han hade hanterat de olika gifterna var sann, men uppsåtet var inte att döda henne, något som åklagaren starkt betvivlade.

- Det handlar helt enkelt om ett uppsåt att beröva henne livet, säger hon. Försvarsadvokaten vill i dagsläget inte kommentera rättegången.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se