Linbana till jobbet

Det är fem år sedan politikerna beslutade att det nya Kiruna ska bli ett ekologiskt anpassat framtidssamhälle. Men kommunen är fortfarande på idéstadiet. Linbana som kollektivtrafik är en av idéerna.

Bussens tid kanske snart är förbi och det blir linbanan till jobbet i nya Kiruna.

– Vi tittar på nya sätt att åka lokaltrafik. Linbanor är energisnåla och bra miljöval. De är driftsäkra, enkla att flytta och kräver en relativt liten kapitalinvestering. De tar ingen mark i anspråk och är lite spektakulära också. Jag tror det är en jätteintressant idé. Vi ska iallafall studera den närmare, säger Christer Vinsa som är projektledare för stadsflytten.

Det är fem år sedan politikerna slog fast visionen för framtidens Kiruna: en miljöanpassad och hållbar stad. Och fortfarande grubblar tjänstemännen på hur det ska gå till. Varifrån man ska få energi är en av frågorna.

– Vi har spånat och kikat på energikällor. Till exempel om man kan få vatten som finns i bergen - Luossavaara och Viscariagruvan - till värmepumpar och använda så som man använder bergvärme idag, säger Christer Vinsa.

Men byggstarten för det nya Kiruna på Luossavaaras sluttning nalkas. Inom ett par år kan spaden vara i backen. Hinner man få med ekologiska lösningar och energisnåla hus då?

– I de första etapperna som vi nu skissar på kommer vi givetvis ha med miljötänk. Det måste med från början helt enkelt. Det får inte vara så att "vi ska göra det sedan". Vi ska ha med de här bitarna i allt byggande framöver. Det är bara frågan om hur vi ska hantera det. Än har vi lite, lite tid att fundera, säger Christer Vinsa.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se