Sjöfartsverket stöttar Norrlandsflyg

Uppdaterad 15:43
Sjöfartsverket tvingas höja ersättningen till Norrlandsflyg med 30 miljoner per år. Flygbolaget sköter sjöräddningen längs Sveriges kuster med helikopter på uppdrag av verket. Norrlandsflygs kostnader har ökat under avtalsperioden och därför får de extra pengar.

– Det de får extra i betalning för verksamheten det handlar om drygt 30 miljoner på årsbasis, säger Noomi Eriksson, ekonomidirektör vid Sjöfartsverket.

Den totala kostnaden för Sjöfartsverket är drygt 200 miljoner kronor per år som betalas ut till Norrlandsflyg. Enligt Noomi Eriksson är det första gången som extra pengar betalas ut under en pågående avtalsperiod.

– Mig veterligen har det inte hänt tidigare. Anledningen till att man gör det i det här fallet är att säkerställa tillgången till helikoptrar för flyg- och sjöräddningsändamål. Alltså det går inte att starta upp den verksamheten på kort sikt, säger hon.

I det nya avtalet som säkrar pengar till företaget föreskrivs att bolaget inte får göra något som kan försämra det ekonomiska läget.

– De här extra medlen som Norrlandsflyg får ska komma verksamheten till godo helt och hållet, det får alltså inte gå till några andra ändamål. Sjöfartsverket har säkerställt så att vi har full insyn i deras ekonomi, säger Noomi Eriksson vid Sjöfartsverket.

För drygt ett år sedan såldes Norrlandsflyg och huvudkontoret flyttades från Gällivare till Göteborg.

– Det är klart det är viktigt. Vi är inte beredda att driva en verksamhet där vi inte har täckning för de kostnader som verksamheten har. Så som avtalen är utformade så har vi en möjlighet att omförhandla och ta upp det här för diskussion, det är så alla avtal är gjorda, kommenterar Fredrik Skanselid vd i Norrlandsflyg.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se