Gott om laxyngel trots torka

Återväxten av lax och öring ser inte ut att hotas av de varma och torra somrarna. Förra hösten var vattennivåerna de lägsta på 50 år i Norrbotten och på Fiskeriverket var oron stor för att fiskarnas rom skulle torka ut. Undersökningar visar dock att det kläcktes gott om ungar i våras.
I vintras kunde vi rapportera om att många små vattendrag i länet bottenfrusit och att stora mängder fisk därför dött av syrebrist. Fiskeriverkets Karl-Erik Nilsson var då mycket orolig för att vattendragen skulle torrläggas. Något som skulle kunna leda till att laxarnas och öringarnas rom skulle torka ut. Farhågorna visade sig vara överdrivna, men även den här sommaren har varit torr och hur det påverkar reproduktionen i år är svårt att förutse. - Jag känner mig lugnare i år än förra hösten och det är ju positivt, säger Karl-Erik Nilsson på Fiskeriverket i Luleå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".