En glad överraskning – men dyr

Att kranen i Södra hamn i Luleå ska bli byggnadsminne istället för att rivas, enligt en utredning från länsstyrelsen, var en glad överraskning för Jimmy Renlund som engagerat sig för kranen. Nu säger även kommunen att den förmodligen blir kvar, men underhållet blir dyrt. 

Jimmy Renlund är är en av de aktiva personerna i en intressegrupp som har engagerat sig för kranen. De har bland annat startat en grupp på internet som nu har cirka 2 800 medlemmar.

– Nu är det ju en så stor majoritet som vill behålla kranen så det vore dumt av kommunen att bara köra över dem. Luleå är ju en sjöstad och det känns dumt att riva det sista som påminner om det bara för att de ska renovera södra hamnplanen, säger Jimmy Renlund.

Det var tekniska nämden som först beslutade att kranen skulle rivas och nu efter länsstyrelsens beslut kommer frågan tas upp på nytt i kommunfullmäktige. Margareta Lindbäck (S) som är ordförande i tekniska nämden har svårt att tro att man kommer att gå emot länsstyrelsens beslut.

– Om det är så att länsstyrelsen och riksantikvarieämbetet anser att den är bevarandevärd då tror jag att Luleå kommunfullmäktige också tycker det, säger hon.

Samtidigt framhåller hon att man då måste budgetera för underhållet på cirka en miljon kronor om året.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se