Krävde livstids fängelse för 32-åringen

Åklagaren krävde på fredagen livstids fängelse för 32-åringen för att han i tre fall försökt mörda sin före detta sambo med gift och i ett fall för att ha utsatt henne för grov misshandel. Försvaret ansåg att det räckte med mellan två och fyra års fängelse.

Den sista dagen av rättegången i Luleå tingsrätt blev ganska känslosam, då 32-åringen flera gånger grät, speciellt när hans två barn kom på tal.

Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström hävdade att mannen inte alltid talade sanning, medan kvinnans berättelse var trovärdig. Mannen skulle också ha förstått hur farliga gifterna kaliumcyanid och uragan var.

Han erkände också att han försökte förgifta henne, men bara så att hon mådde illa. Han förnekade att han ville döda henne.

Åklagaren sa att mannen använde dödliga doser i tre fall, nämligen när han la kaliumcyanid i hennes mat och nära hennes mun och uragan i hennes bil. Däremot ansåg åklagaren att det var grov misshandel när han la uragan i hennes trappa.

Försvarsadvokat Jan Wennerbrandt yrkade på ett betydligt mildare straff än åklagaren och han ansåg att mannen hade handlat naivt och enfaldigt på grund av olycklig kärlek.

- Man kan ju säga och uttrycka och göra väldigt dumma saker, utan att egentligen ha en full avsikt och insikt om att detta inte är så bra. Han uppger att han inte hade för avsikt att döda henne. Som har framgått under förhandlingarna så håller han kvinnan fortfarande väldigt högt, säger han.

Dom faller den 24 juli. 

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se