Inga boklån i Kiruna

Under tre veckor i juli går det inte alls att låna böcker på stadsbiblioteket i Kiruna. Bokutlåningen har stängts för att kultur- och fritidsförvaltningen måste spara pengar.

– Det är bara en del av hela sparbetinget. Själva sommarstängningen ser jag som en liten del, det kommer att bli större och mer kännbart inom hela förvaltningen, säger Ann-Helen Bergsten (S) ordförande i fritids- och kulturnämnden i Kiruna.

En telefonsvarare hos stadsbiblioteket i Kiruna meddelar att det går bra att läsa tidningar och tidskrifter samt surfa på Internet under den här tiden.

Men lässugna semesterfirare kan inte låna några böcker där.

En miljon ska förvaltningen spara i år och eftersom sparkravet kom plötsligt så var det bland annat semestervikarier på biblioteket som ströks.

– Det är lågsäsong genom att människor är på semester och det är väl juli månad som är den lägsta frekventa besöksmånaden, säger hon.

Hur mycket sparas det på att bara stänga bokutlåningen?

– Det är vikariatskostnader, personalen ska gå på semester de också så nu behöver vi inte ta in vikarier. Där är den största besparingen vi gör när vi gör på det här viset, stänger under tre veckor, säger Anne-Helen Bergsten.

Eftersom fritids- och kulturförvaltningen ska spara ytterligare 4,5 miljoner så väntas fler neddragningar kanske med minskade öppettider.

Och exakt hur stor besparingen blir genom att stänga bokutlåningen det kan inte heller Anja Taube chef för fritids- och kulturförvaltningen svara på.

– Hur mycket vi sparar på det måste man i så fall uppskatta, det går inte att säga eftersom vi inte har räknat på det, säger Anja Taube.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se