Kungsörnen drabbad av miljögifter

Kungsörnen i hela Sverige är påverkad av miljögifter som finns i de moderna flamskyddsmedlen som används vid tillverkning av olika elektroniska apparater.
Det är första gången som en analys har gjorts av kungsörnsägg och forskarna fann även PCB och DDT dock i mindre mängder. Miljögifterna som finns i flamskyddsmedlen påverkar hormon- och nervystem och kan minska förmågan till fortplantning. Det är Kungsörnsägg från Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Skåne som har analyserats. Flamskyddsmedel används i olika plastprodukter inom elektronik som datorer och mobiltelefoner men också i kylskåp. Medlet tillsätts för att inte produkterna ska ta eld så lätt. -Nu har EU stoppat användningen av gifterna. Men det tar lång tid att analysera hur olika gifter påverkar och ett stopp kan komma för sent, konstaterar forskaren Peter Lindberg vid Naturskyddsföreningen. -I analysen av kungsörnsäggen hittades även DDT och PCB, men i små mängder, säger Peter Lindberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".