1 av 2
Så här skulle en framtida djuphamn i Storön utanför Kalix kunna se ut med omkringliggande järnvägar. Kalix kommun/Railize International.
2 av 2
Robert Forsberg (S).

Hamn i Storön får inte förstudiepengar

Det blir inga EU-pengar för att i en förstudie undersöka möjligheterna till en framtida djuphamn i Storön utanför Kalix. En förstudie skulle kosta runt tio miljoner och kommunen har fått avslag på sin ansökan om mål 2-pengar.

Trots att det inte blev några pengar fortsätter planeringen kring projektet som är alltför viktigt för att läggas ner, enligt Kalix socialdemokratiska kommunalråd Robert Forsberg.

– I Asien tittar man rent strategiskt över hur man ska nå nuvarande och framtida marknader. Då har man sett på järnvägen som ett miljösmart sätt att transportera sitt gods. Och då behöver man komma ut både mot Atlanten men också mot Östersjön och Europa. Här finns Kalix med Storön precis i det navet, säger han.

Det som behövs är en järnvägsslinga runt och fram till hamnen. Och så utbyggnad av järnväg på svensk sida för att anpassas till finsk spårbredd.

Men ingen muddring krävs. Därför skulle hamnen också, enligt Robert Forsberg, vara ett billigt alternativ för malmtransporter från den kommande gruvbrytningen i Pajala-trakten. Och då jämför han med Norges planer på en järnväg upp till en isfri hamn i norr, vilket är ett projekt som skulle kosta motsvarande cirka 30 miljarder svenska kronor.

– Här vet jag att Storön klarar av att ta emot den här malmen till en mycket lägre kostnad och mycket snabbare, säger Robert Forsberg.

Det regionala råd som beslutar om utdelning av EU:s mål 2-pengar vill vänta på vad politikerna i Stockholm säger om hur infrastrukturen i norr ska se ut. Så nu försöker Kalix kommun tillsammans med bland andra Luleå hamn att påverka beslutsfattare för att få loss en förstudie. Enligt Robert Forsberg ska det helst ske inom ett år.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".