Personalminskning i sex kommuner

Nästan hälften av landets kommuner ska minska sin personalstyrka under dom närmaste två åren. I Norrbotten väntas sex av länets 14 kommuner dra in tjänster. Nämligen Arjeplog, Kalix, Piteå, Älvsbyn, Övertorneå och Pajala.
De flesta kommuner kan inte ange hur många färre jobb det blir. Undantagen är Piteå, som uppger att ett 20-tal personer berörs, och Pajala där det handlar om mellan 20 och 30 personer. Både fast anställda och vikarier berörs av neddragningarna. Orsaken till neddragningarna är krav på besparingar och att antalet elever i skolan minskar. Två kommuner har inte svarat på frågan från Sveriges Radio Ekoredaktionen och det är Jokkmokk och Överkalix. Övriga sex kommuner har svarat att de inte tänker göra några nerdragningar. Pajalas kommunalråd Bengt Niska (s) tror att det kan bli svårt för de övertaliga att hitta andra jobb. - Men samtidigt finns det en arbetskraftsbrist och därför skulle kommunen behöva en arbetskraftsinvandring, säger han. Det är Sveriges Radios Ekoredaktion, som frågat landets kommuner om det blir några personalneddragningar och 47 procent av de kommuner som svarat uppger, att det blir färre jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".