Polisen arbetar förebyggande i bärskogen

Polisen i Norrbotten gör en ny specialinsats mot bärbranschen i höst. Tidigare kontrollerades bärplockare och uppköpare för att komma åt brottslighet och ett liknande arbete görs i år. Nu ska man bland annat informera om trafikregler.

Inför höstens säsong har polisen dragit lärdomar från fjolåret och gör en satsning med att den uniformerade personalen jobbar över länet med kontroller och ökad synlighet och närvaro på de platser, där utländska bärplockare vistas.

– Vi arbetar brottsförebyggande för att få en så låg brottslighet som möjligt, säger polisens samordnare i länet Johan Ribom.

Många bärplockare väntas ta sig ut i länets marker även i år för att ta tillvara hjortron, blåbär och lingon och det gäller bland andra thailändare. Tidigare år har det varit problem med arbetstillstånd för de utländska bärplockarna och hur bäruppköparna skött sig. Därför satsar polisen nu på ett förebyggande arbete. Så till exempel ska man dela ut en broschyr om svenska trafikregler och den har översatts till thailändska .

– Parallellt med detta jobbar vi med en mindre insatsgrupp, som tillsammans med kommunerna och skatteverket titta på den ekonomiska sidan av bärbranschen, säger yttre polisbefäl Johan Ribom.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".