Brandmannen Johan Cylvén i Luleå med ett verktyg som används vid trafikolyckor.

Nya brandmän i sämre form än tidigare

Nyutbildade brandmän är ofta i sämre fysisk form än för några år sedan när deras utbildning såg annorlunda ut. Det har man märkt av vid bland annat räddningstjänsten i Luleå.

Johan Cylvén från Boden har jobbat ett år som vikarie på räddningstjänsten i Luleå. Han har gått den nya tvååriga utbildningen skydd mot olyckor som har funnits i några år. Där ingick ett träningspass i veckan. Men det var frivilligt.

– Det är många som behöver träna för att senare kunna få jobb men det är väl inte alla som gör det, säger Johan Cylvén.

På till exempel räddningstjänstförbundet i Östra Norrbotten var det 2 av runt 10 sökande som inte klarade de fysiska grundkraven under vårens rekrytering. Och även insatsledaren Patrik Juhlin på räddningstjänsten i Luleå, märker skillnad.

– Just innan vi anställer dem, när vi testar dem, så ser vi att det ligger lite lägre än vad vi har sett tidigare, säger han.

Tidigare kom personer direkt till räddningstjänsterna där de fick lära sig jobbet. Sedan fick de en kortare utbildning på en skola.

Patrik Juhlin hoppas nu att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska ge besked om räddningstjänsterna själva ska ta större ansvar för fysisk utbildning.

– Vi får ta upp ett samarbete med dem och föra den här frågan vidare så att vi får fram någonting bra av det. Men det behöver diskuteras.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".