Mer simerfarenhet skulle förhindra en del olyckor enligt livräddningssällskapet.

Äldre män behöver mer simträning

Av dem som råkar ut för drukningsincidenter är äldre män överrepresenterade. Anledningen är att de inte är så vattenvana. Kicki Åkesson från Svenska Livräddningssällskapet vill att sommarbadare övar sig mer på att simma.

– Jag skulle önska att alla varje sommar innan man går ut på badsäsongen verkligen simmade 200 meter, säger Kicki Åkesson.

Även om bad oftast förknippas med positiva saker så händer det titt som tätt olyckor, en del till och med med dödlig utgång. Enligt en undersökning som Svenska livräddningssällskapet gjorde för ett tag sedan visade det sig att hela två miljoner svenskar inte tror sig kunna simma 200 meter. Och enligt föreningen är det äldre män som är sämst på det här, och det är de som dessutom råkar ut för flest olyckor.

Men redan för de yngre finns det en del brister, enligt Kicki Åkesson.

– Det är mycket vattenaktiviteter. Man har sådana här gummiringar efter båtar till exempel. Där ser man ofta att de hänger utan flytväst, säger hon.

Kristoffer Örstadius, SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".