Norrbotten förlorare i ny skatteutjämning

På tisdagseftermiddagen presenterades ett nytt förslag till utjämningssystem mellan landets 290 kommuner. Och representeranter för Norrbotten talar redan om ett dråpslag.
Systemet består av en utjämning mellan fattiga och rika kommuner i landet. Det nya i förslaget innebär att dagens höginkomstkommuner föreslås få behålla en större del av ökade skatteinkomster, som de kommunerna har, än vad de får göra idag. På motsvarande sätt minskar det utjämningsbidrag som fattiga kommuner med stor utflyttning - och sjunkande skattintäkter - kan få ut ur systemet. Det nya förslaget ser ut att bli ett dråpslag mot länet, menar Per Lavander, ordförande för Kommunförbundet i Norrbotten. Han befarar att länets 14 kommuner och landstinget tillsammans tappar runt en halv miljard i intäkter från systemet. Det här innebär att tusentals jobb inom landstinget och kommunerna hotas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".