Vägverksförslag får kritik

Vägarna kommer att förfalla och människor i glesbygden tvingas flytta. Det säger Arvidsjaurs kommunalråd Per Lavander (s) om ett vägförslaget som näringsdepartementet nu vill ha in synpunkter på.
För ett par år sen presenterade Vägverket ett förslag om att mindre allmänna vägar skulle klassas om och i stället klassas som enskilda vägar. Följden skulle då bli att i stället för att statliga Vägverket skulle sköta plogning och underhåll så skulle det mesta av ansvaret hamna på kommuner och i vissa fall privatpersoner. Förslaget möttes när det kom med stora protester från glesbygdskommunerna. Men nu har förslaget fått nytt liv. Nu begär Näringsdepartementet in ytterligare synpunkter på vilka konsekvenser som förslaget skulle få om förändringarna genomförs. -Det är ett förslag som inte är hållbart. Kommunerna stöder som enskilda vägarna idag. Vi skulle få ytterligare 30 mil väg att ploga och underhålla. Stödet till vägarna skulle äta upp en stor del av pengarna till annan nödvändig verksamhet. Följden skulle bli att vägarna förfaller och människor tvingas flytta från glesbygden, säger per Lavander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".