Kulturhus i Luleå ännu dyrare

Nu drar arbetet igång med att bygga ett nytt kulturhus i Luleå, men det kommer inte att räcka med 250 miljoner för själva bygget, utan kostnaden kan dra iväg till minst 300 miljoner.
Klart är att kulturhuset byggs i fem våningar med bland annat två konsertsalar. Det har hittills sagts att Kulturens hus ska kosta 250 miljoner, men till det behövs ett helt nödvändigt parkeringshus för 50 miljoner. Dessutom kan det bli ett parkeringsdäck för 20 miljoner. Kostnaden blir alltså minst 300 miljoner plus 6 miljoner i årlig driftskostnad, men socialdemokratiska kommunalrådet Karl Petersen är inte främmande för privata sponsorer. Hur själva huset ska se ut ska avgöras i en arkitekttävling, som nu startar, men kravet från Luleå kommun är att det ska vara ett hus med två våningar under jord och tre ovan jord. I huset ska finnas utrymmen för det nya biblioteket och för Konstens hus och för en större konsertsal med omkring ettusen platser och en mindre konsertsal. Våren 2005 ska spaden sättas i jorden och fjärde kvartalet 2006 ska invigningen kunna ske, förutsatt då att allt gått som planerat och att inga långdragna överklagningar görs av sakägare. Det finns redan en detaljplan för området nedanför Vattensfalls huvudkontor, men det kan ändå bli smärre justeringar av planen säger teknik- och fastighetschef Roland Eriksson. Fast han tror att tidsplanen håller. En styrgrupp ska nu ta hand om hela projektet och dom olika delbesluten kommer att tas av kommunpolitikerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".