Lena Cederquist vid samtalsbyrån i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg, SRNorrbotten

Familjerådgivning populärt i länet

Norrbotten toppar statistiken i landet när det gäller besök hos den kommunala familjerådgivningen. 13 personer per tusen invånare besökte länets familjerådgivningar under förra året.

I Gällivare var siffran mer än fördubblad, 28 personer per tusen invånare.

– Jag tror att det beror på att vi har en öppen ingång till samtalsbyrån. Det har vi för att det ska vara lättare för folk att söka sig hit om de vill samtala om något som de har bekymmer med, säger Lena Cederquist vid Gällivare kommuns samtalsbyrå.

Totalt sökte sig drygt 2 000 norrbottningar till länets kommunala familjerådgivningar förra året, de flesta i 30 - 40 årsåldern.

Även Arjeplog och Arvidsjaur hade många personer som besökte rådgivningen, 34 respektive 30 per tusen invånare.

I Gällivare heter den kommunala familjerådgivningen samtalsbyrån, för att rikta sig till alla. Namnet samtalsbyrån är avgörande för vilka som kommer tror Lena Cederquist.

– Familjerådgivning förknippas oftast bara med familj- och parrelationer. Och samtalsbyrån då kan man tänka lite mer att jag inte behöver ha satt någon etikett på vad det ska handla om, utan det är något som bekymrar mig. De flesta hamnar någonstans med relationer i alla fall, säger hon.

Just nu har Gällivare brist på samtalsterapeuter. Av tre tjänster är två vakanta.

– Förhoppningsvis ska vi påbörja en rekrytering direkt nu i augusti. Så fort som möjligt hoppas vi att det blir fler. Jag vet inte hur det ska se ut till hösten, jag blir själv här tills vidare, men avsikten är att vi ska bli tre, säger Lena Cederquist.

– Än så länge har vi inte haft någon kö och nu under sommaren är det lugnt. Men det brukar bli en liten anstormning fram mot höstkanten när folk kommer tillbaka från sina semestrar.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".