Foto: Scanpix

Låga elpriser trots lite vatten i magasinen

Trots låga vattennivåer i kraftverkens magasin, så ligger elpriserna i Sverige fortfarande relativt lågt. I juli har snittpriset varit 37 öre per kilowattimme. Förklaringen är att landets industri just nu går på sparlåga, vilket håller efterfrågan och priset nere.

Bakgrunden till de låga elpriserna är att elförbrukningen har sjunkit som en följd av sommaren och den ekonomiska krisen.

Just nu kan man därför inte se att de låga vattennivåerna skulle kunna leda till att elpriserna ökar, men Magnus Thorstensson som är elmarknadsanalytiker vid Svensk energi tror att priserna kan komma att stiga på sikt.

– De finansiella priserna, alltså terminspriserna på el som gäller på längre sikt, där spelar faktorer som underskott i vattenmagasinen en stor roll, säger han.

Därför tror Magnus Thorstensson att det kan bli en press uppåt om det blir en kall vinter, men samtidigt medger han att det är svårt att förutspå på grund av den ekonomiska krisen.

– Vi vet inte vad som händer med industrin när produktionen och därmed användningen kommer att öka, säger han.

Samtidigt konstaterar Vattenfalls kommunikatör Peter Stedt att det inte är någon fara med att ha så lite vatten som man har just nu i vattenmagasinen längs Luleälven. Det då man i varje magasin har satt gränser för högsta och lägsta vattennivå. Det gäller även i Suorvadammen där vattennivån varit väldigt nära lägsta gränsen.

Den främsta orsaken till de låga vattennivåerna i magasinen är att Vattenfall använt sig av vattenkraft i större utsträckning än tidigare.

– Vi har fått köra väldigt mycket mer vattenkraft under vintern, än vad vi brukar göra, eftersom att vi hade problem med kärnkraften i Forsmark i höstas, säger Peter Stedt.

Elin Sundström, SR Norrbotten
elin.sundstrom@sr.se

Tina Åkesson, SR Ekot
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".