Byggnads kräver åtgärder

Idag träffar fackförbundet Byggnads det slovakiska företaget Termostav. Bakgrunden är uppgifterna om att de slovaker som arbetar med renoveringen vid SSAB:s koksverk inte får avtalsenliga löner.
Byggnads har krävt ett möte med det slovakiska företaget för att få alla fakta på bordet. Enligt uppgifter till Byggnads har inte de slovakiska arbetarna fått ut de löner som de ska ha, enligt avtal. Med på mötet finns både lokala och centrala företrädare för Byggnads. Fackförbundet har sedan flera år tillbaka arbetat med problem av den här typen på central nivå och har vid ett flertal tillfällen uppvaktat flera av riksdagens utskott. När det gäller renoveringsarbetet vid koksverket i Luleå finns det en överrenskommelse mellan fack och företag men enligt uppgifter till facket följer inte företaget avtalet. Vanligast är att det inte finns några överrenskommelser. - Det visar på att vi håller på att få en helt annan syn på den svenska arbetsmarknaden, säger Byggnads förbundsordförande Hans Tilly, som anser att företag måste ta ett större ansvar för dom underentreprenörer som anlitas. Enligt Hans Tilly måste politikerna också reagera över det som håller på att hända på arbetsmarknaden. - Det kan bland annat leda till att seriösa byggföretag får stora problem om de ska konkurrera med den här typen av verksamhet, säger Tilly.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".