Kulturpengar från EU strömmar till Piteå

Piteå kommun är en av de kommuner i landet som fått mest EU-pengar till kulturprojekt. Enligt Kulturrådet fick Piteå kommun förra året totalt 23 miljoner kronor i bidrag från EU:s strukturfond Mål 1 till projekt med kulturanknytning.
Det är länstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten som beslutar vilka projekt som ska få sturkturfondspengar från EU. Strukturfondspengarna ska gå till regioner med dålig tillväxt eller gles befolkning och kultur kan ses som arbetstillfällen i dessa projekt. Totalt delar EU:s strukturfonder ut en halv miljard kronor till projekt med kulturankytning varje år. Men för att få pengar från mål 1 krävs också att det finns en annan finasiering till projekten, från exempelvis kommuner, landsting och universitet. För kustkommuner som Piteå måste hälften av projektets kostnader komma från offentlig finansiering. - Faktum är att många av projekten aldrig hade blivit av om inte flera parter samverkat, säger Gusten Granström, kommunchef i Piteå. EU:s stukturpengar har varit helt avgörande för flera stora satsningar i Piteå kommun, säger han.
Jeanette Öhgren, SR Norrbotten. Fakta: Karine Mannerfeldt, Kulturradion P1.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".